ELEVATION_RENDER.jpg

House in the Mountains

Thornton, NH, 2019

Scope Architecture

Area 2800 sq.ft.

Program Residence

The design proposal for House in the Mountains is an attempt to rethink traditional vernacular structure by operating according to a process of unity with the morphological context. Its design strategy is based on the sequence of the following points:


1. Re-connection: nature functions not only as a backdrop, but also an integral part of overall design concept. To establish seamless connection of living environments to nature, design of the house incorporates several outdoor spaces directly connected with living units.

2. Family room: the most public zone of the house, a centripetal area that unifies and integrates all programmatic elements.


3. The forest floor: in order to re-activate a physical and conceptual continuity with the context, a homogeneous layer of outdoor spaces will connect house with the landscape and, at the same time, will establish transition of build forms with nature.

 

The house is conceived of as the superposition of two different and complementary layers: the ground floor, which works as private zone that is comprised of several functions – bedrooms, bathrooms, laundry room, storage room and utility room; and the first level, where most of the family activities will take place – kitchen, living and family rooms.

 

The structural concept of the building is based on the combination of several rectangular volumes that are defined on the façade by different patterns and together generate overall image of the project. While the upper level is permeable and transparent, to provide views and invite nature in, the ground level is based on opaque surfaces, and small openings just big enough to get daylight during the day. By adopting traditional and vernacular solution, it’s possible to avoid large areas of glass. The upper level also acts as a bioclimatic tool to control temperature, humidity, and illumination.

ELEVATION_RENDER.jpg
A-06_1ST_FLOOR_PLAN.jpg
A-07_2ND_FLOOR_PLAN.jpg
4_1.jpg